Everyday Happy

Find your happy place everyday

fallback-image

Reading Corner

I have lived a thousand lives
And I’ve loved a thousand loves
I’ve walked on distand worlds
and seen the end of time.
Because I read. 

George R.R. Martin

 

De Eeuw van Charlie Chaplin

De vroegste filmsterren spreken tot de verbeelding, zeker mijn grote held Charlie Chaplin. In dit prachtig opgebouwde boek – het ziet er een beetje uit als een stomme film – ontdek je niet alleen het échte leven van de Tramp, maar ook hoe de wereld in die tijd draaide. 

Filmscenario’s en stukken al dan niet verzonnen memoires worden afgewisseld met fotomateriaal en gebeurtenissen uit die tijd. Alsof je een teletijdsmachine neemt… Ik weet het nu al: dit wordt één van de favorieten! 

Pippi Langkous

Een verhaaltje voor het slapengaan, dat is het vaste ritueel hier thuis. Nu worden we opgezogen door de knotsgekke avonturen van Pippi Langkous. Eén van mama’s absolute favorieten! 

Pippi is supersterk en woont met haar paard en aapje Meneer Nilsson in Villa Kakelbond. Samen met Tommy en Annika beleeft ze de gekste avonturen. Schipbreuk lijden, spoken jagen op zolder, naar het circus… Zelfs boodschappen doen is met Pippi een hele belevenis!  

Ze wil niet naar school en ze is soms een beetje brutaal… maar ik hoop dat Wiene toch een klein beetje Pippi wordt! 

"Some books you read, some books you enjoy. But some books just swallow you up, heart and soul."

Joanne Harris

The Night Circus

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

The circus arrives without warning… en zonder waarschuwing nam dit boek bezit van mijn hart. Een magisch circus vol wonderlijke personages, een bizarre wedstrijd tussen twee illusionisten, een ongewoon liefdesverhaal voor dromers, rêveurs… 

Ik heb dit boek bijna een jaar lang gelezen, zo traag mogelijk, want ik kon er niet van scheiden. Het is het mooiste boek dat ik ooit las. Het zit onder mijn vel… 

Een fantastisch verhaal over bijzondere kinderen, een wereld vol afschuwelijke monsters, waar niets is wat het lijkt en waar tijd misschien wel de allerbelangrijkste rol speelt. 

Het allermooiste aan deze reeks vind ik hoe auteur Ransom Riggs het verhaal heeft bedacht: aan de hand van zijn verzameling bizarre oude foto’s. Hij maakt er levensechte personages van, die je niet los laten. 

Call the Midwife

Vonk

De memoires van Jennifer Worth blijven je bij. Ze startte in de jaren ’50 als vroedvrouw in Poplar, één van de armste naoorlogse wijken van East Londen. 

Mooie, maar ook trieste verhalen, allemaal levensecht en zo menselijk. ’t Is vaak roeien met de riemen die er zijn, gelukkig kunnen de jonge verpleegsters rekenen op de jarenlange ervaring van de nonnen in het Nonnatus House-klooster. De televisiereeks – met de briljante Miranda Hart als Chummy – gaat verder dan de boekenreeks, en is minstens even schitterend. 

Ik had altijd al een boontje voor Harry Mulisch, hoe bombastisch hij ook schrijft. Maar mijn favoriete boek van hem, is niet eens een boek. “Vonk” is een fragment, een stukje dat hij schreef toen hij voor het eerst vader werd. Later baseerde hij zich hierop toen hij zijn meesterwerk “De Ontdekking van de Hemel” schreef, ook één van mijn favorieten. 

Ik wil heel graag geloven dat elk begin, elke vonk, precies bedoeld is voor één ouderpaar. En dat er ergens aan het begin een engel is, die hem alvast op de goeie weg zet… 

Scar Tissue

De Stad van de Dromende Boeken

Ik heb een zwak voor biografieën, en deze is mijn favoriet. Het leven van Red Hot Chili Pepper Anthony Kiedis is er geen dat ik mijn eigen dochter toewens. Hij groeide op in een gebroken gezin, kwam al op heel jonge leeftijd in contact met drugs en zag zijn beste vriend eraan sterven. 

En toch is dit geen gitzwart, donker boek. Er is humor, er is hoop, en er zijn de bijzondere teksten van een woordkunstenaar, op muziek gezet door al even manische talenten als hijzelf. “Throw me to the wolves because there’s order in the pack. Throw me to the sky because I know I’m coming back…” 

In de boekenkast van mijn zus vind je de ene fantasyreeks na de andere. In mijn kast is dat heel wat minder. Maar ik ben wel stapelverliefd op de fantasiewereld die Walter Moers heeft geschapen. Zamonië loopt vol waanzinnige wezens, je beleeft er het ene spannende avontuur na het andere en niets, niets is ooit wat het lijkt. 

De Stad van de Dromende Boeken is mijn favoriet. Maar je moet zeker ook “Rumo en de Wonderen in het Donker” en “De 13 1/2 levens van Kap’tein Blauwbeer” eens lezen. En ik wacht, intussen al tien jaar, tot er eens iemand de drie andere Zamonië-verhalen uit het Duits wil vertalen… 

Pippi Langkous

Brieven aan Doornroosje

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” We moeten allemaal een beetje meer Pippi zijn, dat is wel duidelijk. 

Mijn favoriete boek als kind, ik weet nog precies hoe het rook. Jammer genoeg staat het nu niet meer in mijn boekenkast… maar ik heb er wel een plekje voor gereserveerd. Ik kan niet wachten tot ik samen met Wiene Villa Kakelbont kan ontdekken, en op avontuur kan gaan naar Taka-Tukaland. 

Nog zo’n boek dat ik helaas niet (meer) op de boekenplank heb, maar waar ik zo’n mooie leesherinneringen aan heb. Toon Tellegen is één van mijn favoriete auteurs. Hij schrijft de prachtigste sprookjes en de meest herkenbare gedichten. De korte verhaaltjes over Eekhoorn en de andere bosbewoners zijn prachtig. 

Maar het verhaal over de prins, die op weg gaat om Doornroosje wakker te kussen en haar onderweg elke dag een brief schrijft, dat is het mooiste van allemaal! 

"Children are made readers
in the laps of their parents"

Emilie Buchwald 

De Gruffalo

Wiene kent het verhaal van voor tot achter vanbuiten: over een kleine muis, op pad door het donkere bos. Heel wat dieren vinden hem een lekker hapje, maar die verschalkt hij met een list. Tot die list… echt blijkt te bestaan! 

Ook in een prachtige kortfilm-versie, trouwens! “Alo kijken”, met ingehouden adem, liefst zes keer na elkaar! 

Rupsje Nooitgenoeg

“’s Nachts lag er in het maanlicht, een eitje op een blad…” Uit dat eitje kruipt een piepklein hongerig rupsje, dat op zoek gaat om iets lekkers te eten. Maar… genoeg heeft het nooit! 

Een supersimpel, maar betoverend verhaal voor peuters en kleuters. De geweldige tekeningen maken er een klein kunstwerkje van! 

Raad eens hoeveel ik van je hou

Hazeltje houdt heel veel van Grote Haas. Maar Grote Haas houdt toch telkens nog nét iets meer van Hazeltje! 

Een klassieker, heerlijk om samen te lezen en te herlezen. Liefst net voor het bedtijd is! 

Wat is het mooi donker

Op de boekenbeurs ontdekte ik enkele jaren geleden deze prachtige prentenboekenreeks. “Wat is de tuin mooi” was lang Wienes favoriet, over een lieveheersbeestje dat op ontdekking gaat in de tuin. Nu lezen we liefst “Wat is het mooi donker”, en ontdekken we wat er ’s nachts allemaal te zien is, als iedereen slaapt. 

De boeken hebben mooie prenten, waar nieuwsgierige peutervingers ook aan kunnen voelen. In enkele korte zinnetjes vertelt het een verhaal, maar er is aan de hand van de prenten nog zoveel meer te beleven. Ik wed dat er binnenkort nog een boek uit de reeks bij komt in onze boekenkast! 

Moemin Verstoppertje

De heerlijke figuren van Tove Jansson, in een flapjesboek. Grote hit bij onze peuter – zo groot dat we het boek dubbel hebben, omdat er al eentje kapotgelezen is. 

Moem en Kleine Mie spelen verstoppertje. Hij vindt overal in de Moeminvallei vrienden… maar waar kan Kleine Mie toch zijn? 

Van een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Lieve Tante Babs gaf Wiene deze klassieker cadeau voor haar verjaardag. “Mol lezen!” horen we nu meerdere keren per dag. Elke keer opnieuw zijn we even verontwaardigd als mol, als hij een drolletje op z’n hoofd vindt. Van wie kan dat zijn? 

Ook educatief verantwoord trouwens. Als we op stap gaan weet Wiene perfect van welk dier welk drolletje is! 

Happiness is... finding the first good book in a series and knowing there are more to follow

Mijn favoriete boekenreeksen. Reikhalzend uitkijken naar een nieuw boek… het in recordtempo uitlezen… en weer uitkijken naar het volgende! 

Flavia de Luce

Cormoran Strike

Het is onmogelijk om niet van Flavia de Luce, het hoofdpersonage in deze detectivereeks te houden. Ze is elf, een genie in chemie en zoveel slimmer dan de plattelandspolitie van de jaren ’50… 

Oorspronkelijk zou Alan Bradley zes boeken over Flavia schrijven. Maar zelfs hij kon geen afscheid van zijn pientere heldin nemen. Gelukkig maar!

Een morsige, norse privédetective en zijn jonge assistente, allebei op hun manier in de knoop met zichzelf en de wereld om hen heen. Geen detective zoals er dertien-in-een-dozijn zijn. Cormoran en Robin voelen zo levensecht dat je hen denkt tegen te kunnen komen als je de door de stad wandelt. 

Ze komen dan ook uit het brein van opperauteur J.K. Rowling… Zo mogelijk nog beter dan Harry Potter! 

City Blues Quartet

Harry Potter

Een geweldige detectivereeks over hoe de maffia en de geschiedenis van de jazz onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Twee buitenbeentjes van detectives, bruisende Amerikaanse steden, notoire misdadigers en de carrière van de briljante Louis Armstrong. 

Leest als een trein, ’t is dat soort boek dat je heel moeilijk weg kan leggen en tot een gat in de nacht verder blijft lezen. 

Moet ik hier écht nog iets over schrijven? Wij zijn opgegroeid met de boeken van de tovenaarsleerling, keken reikhalzend uit naar een volgend deel in de reeks, en maakten ruzie over wie hem als eerste mocht lezen. 

Tijdloze, magische boeken waar je uren aan een stuk in kan verdwijnen. Je kan ze blijven herlezen, maar de eerste keer is volgens mij de mooiste. 

Mary Poppins

Moomins

Iedereen kent haar, die wonderlijke kinderjuf met wie Jane en Michael Banks zoveel avonturen beleven. Zo hard lachen dat je opstijgt, krijttekeningen die tot leven komen, duiven voeren voor ’tuppence a bag’… Maar wist je dat er nog véél meer avonturen zijn? 

Mary Poppins komt als de Banks-kinderen haar nodig hebben, en hoe streng en stijf ze ook lijkt, het is onmogelijk haar niet in je hart te sluiten.

De fantasie van Tove Jansson kent geen grenzen: ze creëerde een hele wereld vol bijzondere wezentjes. Moomins en Hemulens, een Filifjonk en een Bizamrat,… Ik leerde ze kennen toen ik nog Zweeds studeerde, in “De Memoires van Papa Moem.” 

Nu, met dank aan Eline, verzamel ik de hele reeks, want ook Wiene is dol op Moem en zijn vriendjes. In de Moominvallei beleef je telkens weer nieuwe avonturen, en leer je stiekem ook heel wat bij over zorg dragen voor anderen, en voor de natuur… 

Blogstatistieken

  • 32.540 hits

Join the happiness

Voeg je bij 23 andere abonnees

Populaire berichten & pagina’s

Wiene Adrenaline in Bellewaerde
Sunset over Bredene Beach
Another day at the Beach
Met de Gocart door De Haan
%d bloggers liken dit: