A Gentleman in Moscow

A Gentleman in MoscowHet kwam dus toch nog goed, met het vorige boek. Zo goed, dat ik het even moeilijk had om met een nieuw boek te starten. Een heel ander boek nu, na alle fantasy van de laatste tijd.

We gaan terug in de tijd, naar het communistische Rusland van het interbellum. Count Alexander Rostov is een echte gentleman uit te hogere klasse, die al jaren in een chique hotel in Moskou woont. De adel, daar heeft het communistische bestuur het niet zo voor. Dus wordt de graaf aan ’t begin van het verhaal ‘gestraft’ omdat hij het heeft gewaagd een opruiend gedicht te schrijven. Hij krijgt huisarrest in het hotel, zijn mooie suite moet hij inruilen voor een piepklein kamertje en ’t grootste deel van zijn bezittingen worden verdeeld onder het volk – lees: onder de partijleiders, want ook de communisten doen niet aan practice what you preach…

De hele wereld van Rostov speelt zich nu af in het hotel, terwijl buiten de wereld dag na dag verandert. Samen met Rostov ontdek ik het hotel nu tot in de kleinste hoekjes. Zo mooi geschreven dat ik er net echt ben.