Over ’t water

Over ’t water

IMG_2171Vroeg uit bed op zaterdag, want de jaarlijkse Kringloopkrachtenuitstap staat vandaag op ’t programma! We vertrekken aan ’t stadhuis en verzamelen daarna aan de waterbus in Kruibeke. Terwijl we op de boot wachten, maken we een regenachtige selfie. Zo kan onze dag goed beginnen!

Daar is de boot. Iedereen inschepen!

We vinden allemaal een plekje. Jara houdt de route goed in de gaten, zodat we zeker juist varen.

IMG_2181Nog tijdens onze oversteek krijgt groepsleider Ronan telefoon van de gids. Het water in de Ruien staat véél te hoog, dus we kunnen de geplande wandeling niet ondergronds doen. Geen nood: dan wandelen we gewoon bovengronds! Maar eerst krijgen we nog even uitleg over waar die Ruien eigenlijk vandaan komen.

IMG_2183Laarzen aan de ingang van de Ruien. Die zouden nu niet helpen. Het water komt ongeveer 1m20 hoog. Dat is tot aan mijn kin, en ik heb geen duikpak bij.

IMG_2184We mogen wel even ondergronds om te kijken hoe hoog het water staat, en om te zien hoe zo’n Rui er eigenlijk uitziet.

IMG_2185Heel indrukwekkend! We kunnen de buizen voor het afvalwater niet zien, maar de gids vertelt dat ze eigenlijk te smal zijn om al het water te kunnen slikken. Dus geregeld stropt alles op. Hoe dat opgelost wordt? Gewoon, wachten… tot de Antwerpenaars hun wasmachines en vaatwassers allemaal tegelijk aanzetten ’s avonds. Dan komt er zoveel druk dat alle opstoppingen gewoon voortgestuwd worden! Handig!

IMG_2187Ze hebben hier onder de grond ook straatnaambordjes. We bevinden ons dus nu onder de Suikerrui.

IMG_2189Kilometerslange buizen vol water. Nog niet zo lang geleden deden ze de rondleidingen hier met bootjes, maar da’s gestopt. Omwille van technische problemen, maar ook omdat het niet zo ecologisch is.

Het waterpeil staat nog niet het allerhoogste ooit. Gelukkig, anders hadden we helemaal niet ondergronds kunnen gaan.

We trekken dus weer naar boven en gaan de Ruien bovengronds volgen. Natuurlijk houden we een tijdje halt op de Grote Markt. We krijgen er gratis en voor niks een heleboel extra uitleg bij. Topgids: geen vraag is hem te moeilijk of te veel!

IMG_2197Ingenieus stukje ingenieurswerk uit vroegere tijden. Zie je die hele hoge schouw? Er zijn er zo drie in Antwerpen, en dit is de enige die van op straat te zien is. ’t Is een verluchtingsschouw van de Ruien. Vroeger staken ze er een vuurtje onder aan, zodat alle vieze lucht naar boven vertrok en verdween.

De Jezuïetenkerk is gebouwt bovenop de Ruien. Toont aan hoe stevig die overwelving is! We ontdekten trouwens ook een mopje van de bouwvakkers die het pleintje hebben aangelegd… maar om dat te fotograferen had ik een drone nodig gehad. Ik stel dus voor dat iedereen zelf eens voor de kerk gaat staan, met z’n gezicht naar de stadsbibliotheek. En dan kijken naar de kasseitjes voor je…

IMG_2204We komen nog langs spuigaten en kanonskogels, en dan zijn we bij ’t einde van de Ruien. We klimmen hier ook nog eens naar beneden. Hier zie je pas écht heel duidelijk hoe hoog het water staat.

IMG_2205Nog tijd voor een mooie “klasfoto” en dan wandelen we terug naar ons startpunt. ’t Was een topwandeling! Maar nu hebben we honger… tijd voor mosselen!

Related Posts

Wiene Adrenaline in Bellewaerde

Wiene Adrenaline in Bellewaerde

Sunset over Bredene Beach

Sunset over Bredene Beach

Another day at the Beach

Another day at the Beach

Met de Gocart door De Haan

Met de Gocart door De Haan

No Comment

Geef een reactie

Blogstatistieken

  • 32.126 hits

Join the happiness

Voeg je bij 23 andere abonnees

Populaire berichten & pagina’s

Wiene Adrenaline in Bellewaerde
Sunset over Bredene Beach
Another day at the Beach
Met de Gocart door De Haan